Hur man säljer ditt personliga varumärke (utan att sälja ut)

Branding behöver inte handla om att göra några falska persona som folk kommer att gilla. Det kan också vara… om att identifiera och levandegöra den bästa versionen av dig själv.

Celinne Da Costa

något med orden ”personlig branding” har alltid fått mig att känna mig icky. Efter år av arbete i reklamvärlden associerade jag varumärke med att tillverka en bild som inte var riktig för att övertyga människor att köpa en produkt som de inte behövde. Jag förstod inte varför någon skulle vilja göra det för sig själv.

sedan tillbringade jag nästan ett år på att resa världen för ett socialt experiment som jag designade, där jag testade hur många som anslöt till mig via mitt sociala nätverk var villiga att vara värd för mig på vägen. Lokalbefolkningen (mestadels främlingar) jag nått ut till behövde veta vem jag var för att känna sig bekväm att öppna sina hem upp till mig. Vänner och familj ville förstå varför på jorden jag skulle sluta min företagskarriär i New York City för att göra detta. Jag misstänkte potentiella arbetsgivare skulle också ställa frågor. Innan jag visste det skapade jag ett personligt varumärke för att korrekt kommunicera vem jag var, vad jag gjorde och varför till min publik.

jag skapade en blogg, The Nomad ’ S Oasis, och började strategiskt dokumentera min resa, berättelser och möten online. När jag flyttade från land till land växte min publik och möjligheter sipprade in. När jag avslutade min kringgående nio månader senare, jag hade byggt en lojal sociala medier efter, var med i och skrev för flera stora publikationer, och arbetade med små företag och entreprenörer runt om i världen för att hjälpa dem att bygga sin varumärkesidentitet.

min erfarenhet lärde mig att personlig branding inte behöver handla om att sälja någon falsk persona som folk kommer att gilla. Det kan också handla om att identifiera och levandegöra den bästa versionen av dig själv.

hemligheten bakom att bygga ett personligt varumärke som säljer men inte får dig att känna dig som en försäljning är ganska enkel: hitta ett sätt att ansluta till din publik och göra det med integritet. Var någon som folk gillar, inte för att du låtsas vara, men för att du är. Inspirera, växa och lära andra genom att föregå med gott exempel. Människor kommer att vilja vara som du, för att du aktivt arbetar för att sparka röv i livet. Vem vill inte ha det?!

jag delar fem tips om hur du skapar ett personligt varumärke som känns sant mot dig själv, får dig ett steg närmare att uppnå dina mål och, viktigast av allt, genererar resultat:

du är inte en produkt: som alla andra på denna planet är du en person med en historia att berätta. Så,… vad gör din berättelse unik?

Celinne Da Costa

differentiera dig med en historia som rör människor

om du närmar dig personligt varumärke enbart som ett marknadsföringsverktyg för att få dig ett bättre jobb, det är allt det någonsin kommer att bli. Visst, att ha ett starkt personligt varumärke kommer att främja dig i din karriär, men det kan göra så mycket mer än så. Du är inte en produkt: som alla andra på denna planet är du en person med en historia att berätta. Vad gör din berättelse unik? Varför ska någon lyssna på dig?

kanske har du byggt ett företag från grunden, reser världen och arbetar från din bärbara dator, balanserar barn och ett hektiskt arbetsliv eller har en sida. Det behöver inte vara en banbrytande prestation för dig att ha något intressant att dela. Berätta en historia så övertygande, rungande och verklig att den kommer att resonera din målgrupp och flytta dem till handling– oavsett om det handlar om ditt innehåll, följer dina råd eller gör ett köp.

mitt personliga varumärke började komma ihop när jag berättade en historia som var större än bara mitt experiment. Min historia handlade inte bara om ett frustrerat årtusende som slutade sitt 9-5 företagsjobb för att resa världen (även om det också): det handlade om en kvinna som, efter att ha tillbringat år känner sig bortkopplad från ett samhälle som prioriterar individualism, försökte bevisa att meningsfull mänsklig koppling fortfarande finns och att människor är bra och villiga att hjälpa oss att uppnå våra drömmar. Jag byggde mitt varumärke kring den här historien och, som det växte, kunde dela mina lärdomar med läsare och kunder. Det bästa är att min historia är sanningen. Ingenting om det tillverkades – det var bara förpackat på ett sätt som var engagerande och lätt smältbart för min publik (Det är där strategin sparkar in).

för att skapa ett kraftfullt personligt varumärke, välj en historia som känns verklig för dig och som du kan förbinda dig att berätta om och om igen. I din berättande, förmedla vem du är och vad du står för: vara kortfattad, relatable, unik, och – viktigast av allt – vara människa. Var inte rädd för att förmedla känslor och ge din publik en hjärtlig anledning att känna sig investerad i dig.

utnyttja sociala medier för att ge din publik med värde

vi lever i en värld där sociala medier har blivit en förlängning av vår identitet, på gott och ont. Hur vi samlar oss online kan ha en direkt inverkan på de möjligheter som hittar oss, det inflytande vi utövar och hur vi uppfattas av andra.

när det gäller personlig branding handlar effektiva sociala medier (och digitalt innehåll i allmänhet) om att ge din målgrupp värde. Fråga dig själv vad du kan erbjuda som kommer att vara användbart för andra. Kommer innehållet du skapar att inspirera, lära ut nya färdigheter, ge tips och tricks och/eller främja en gemenskap för människor att diskutera och ansluta? Din online-närvaro bör främja en relation med din publik samt bygga ett rykte som är anpassat till ditt personliga varumärke.

varje innehåll jag skapar på min Instagram och Facebook är utformad för att inspirera, ansluta till eller engagera min publik med en berättelse som stöder mitt personliga varumärke. Jag behandlar mina sociala medier som en varumärkesportfölj: människor kan få en bra uppfattning om vem jag är och vad jag står för från att snabbt skanna mina kanaler. Detta öppnar också dörren till oväntade möjligheter. Jag kan inte börja räkna hur många som har nått ut till mig med erbjudanden för betalt arbete och samarbete eftersom de personligen kopplade till min berättelse och gillade hur jag presenterade mig online.

en viktig anmärkning: närma dig inte sociala medier som ett ”gain followers” – spel. Påverkan handlar om kvalitet mer än kvantitet. Jag har inte en astronomisk mängd anhängare, men jag har en stor publik som lyssnar och svarar på vad jag säger. Du behöver inte tiotusentals följare för att vara inflytelserika. En mycket lojal och engagerad stam som investeras i din berättelse är mycket mer värdefull än en massa människor som bara följer dig för att du är populär.

min publik började komma när jag blev sårbar och utsatt vem jag verkligen var, liksom vem jag… ville vara.

Celinne Da Costa

äkthet kommer med övning, inte riktlinjer

jag är trött på att läsa marknadsföringsråd om hur varumärken behöver ”vara autentiska.”Naturligtvis måste du vara äkta för att människor ska kunna ansluta till ditt varumärke. Du kan inte komma undan med att inte göra det längre. Publiken ser rakt igenom varumärken när de försöker vara något annat än vad de verkligen är.

utmaningen är inte att vara autentisk – den förblir autentisk i en värld som fortsätter att försöka berätta vad du ska göra och vem du ska vara. Du vaknar inte bara och bestämmer, ” idag är jag äkta.”Äkthet innebär konsekvent att stå upp för det du tror på, även när det inte är bästa praxis. Det gör din egen sak och räknar ut vad som fungerar och känns verkligt genom försök och fel.

när jag började som en reseblogg emulerade jag andra bloggers stil och skapade innehåll uteslutande genom linsen av vad jag trodde skulle göra rubriker och folk skulle ”vilja.”Det fungerade inte. Jag blev drunknad i resebloggervärlden eftersom det fanns för många människor som erbjöd en liknande produkt (och gjorde ett mycket bättre jobb).

efter många misslyckade försök till uppmärksamhet bestämde jag mig för att skapa innehåll på mitt sätt: istället för att berätta för folk var de ska gå och vad de ska se, började jag skriva korta berättelser om lokalbefolkningen jag träffade när jag reser och delar nuggets av deras visdom. Jag tog upp resans messiness snarare än glamouren, visade med exempel hur man utformar ett liv du är stolt över är värt kampen och visade den roll vårt nätverk kan spela för att hjälpa oss att uppnå våra drömmar. Jag var ärlig och obotlig i mina åsikter, jag svor, och jag blev av med den polerade, hyperkurerade stilen jag såg från mina konkurrenter.

min publik började komma när jag blev sårbar och utsatt vem jag verkligen var, liksom vem jag ville vara. De anslöt sig inte till mig på grund av mina fotokunskaper eller reseråd – i ett hav av årtusenden som slutade sina jobb för att bli resebloggare och prata om deras fantastiska liv representerade jag en riktig person som var lika ärlig om mina kampar och osäkerheter som jag handlade om mina framgångar. Jag insåg att jag inte kunde vara äkta som resebloggare, även om jag försökte; äktheten var i mitt skrivande.

bara för att en varumärkesstrategi fungerar bra för någon betyder det inte att det kommer för dig. Utveckla en stil som är unikt din och fortsätt producera det som känns naturligt. Ingen annan i världen kan vara du, så försök inte vara någon annan. När ditt budskap är klart och du övar vad du predikar, kommer din äkthet att lysa igenom på egen hand.

ditt personliga varumärke är inte bara vad du säger att du är: det är en ansamling av vad du gör.

Celinne Da Costa

organisera ditt innehåll runt en tydlig, definierad Vision

eftersom personlig branding i sig är… ja… personligt, det är lätt att gå vilse mitt i all viktig information du vill dela. Du måste göra val om vad du ” säljer.”Om dina meddelanden adresserar allt under solen och inte har någon organisation eller struktur, kommer det att känna sig slumpmässigt för din publik. Kommunikationen ska vara enkel, snäv och planerad till en viss grad så att den strategiskt stöder din vision.

jag vaknade inte en dag och bestämde mig för att jag skulle sluta mitt jobb för att resa världen och se vad som händer. Mitt projekt planerades ut månader i förväg med en långsiktig vision i åtanke: när jag återvände, jag ville ha räknat ut ett sätt att arbeta på distans i ett jobb som jag brinner för. Innan jag började på min resa planerade jag noggrant mina mål, Hur jag skulle kasta mig till publikationer och vilken typ av innehåll jag behövde skapa för att få människor intresserade av mitt experiment.

vissa människor har tur att snubbla på en varumärkespositionering som fungerar för dem, men sanningen är att skapa ett sammanhängande personligt varumärke tar mycket arbete, strategi och tanke. Välj ett körfält och fokusera på det så att människor har en klar uppfattning om vad du står för och varför de kommer till dig. Till exempel, mitt varumärke propositioning är, ”det är inte lätt, men det är värt det.”Allt annat som inte faller inom dessa parametrar – som att prata om en cool restaurang som jag hittade när jag reser en viss stad – nämns inte.

ta en aktiv roll i att skapa ett personligt varumärke som hedrar din vision, snarare än att slumpmässigt trycka ut innehåll och hoppas att det fungerar. Planering på förhand hjälper enormt att skala ditt varumärke och sprida dina meddelanden.

Håll dig Relevant genom att ständigt utvecklas

du kanske inte vet exakt vad ditt personliga varumärke handlar om än, och det är ok. Du kan fortfarande dela din kunskap, expertis och insikter när du arbetar med sammanhållning och klibbighet i dina meddelanden. Det är bättre att börja och tweak längs vägen än att göra ingenting alls.

mitt personliga varumärke idag är inte vad det var för ett år sedan. Jag började som resebloggare och gick gradvis över till att identifiera mig som varumärkeskonsult och författare, vilket får mig mycket närmare mina långsiktiga livs-och karriärmål. Jag skulle dock inte ha kunnat korrigera kursen om jag inte gick igenom månader av försök och fel. Ytterligare ett år från nu är jag säker på att jag kommer att ha vridit ännu mer. Det beror på att kulturella och publikbehov ständigt förändras, personliga prioriteringar förändras, möjligheter dyker upp och du blir mer kunnig och skicklig med övning. Det är viktigt att hålla sig smidig och konsekvent anpassa sig till interna och externa förändringar: i slutet av dagen kommer ditt personliga varumärke att hålla fast eftersom det är autentiskt och skapar värde för en viss grupp människor. Men du kan inte påverka andra om du inte förblir relevant.

för att ta reda på vad som fungerar och vad som inte, måste du dock vidta åtgärder. Medan strategi och genomtänkta marknadsföringsplaner hjälper enormt med att få ditt namn där ute, är ditt personliga varumärke inte bara vad du säger att du är: det är en ansamling av vad du gör. För att skapa verkliga resultat i ditt liv och andras liv, behandla personligt varumärke som en process för självutveckling.

välj en riktning, var uppmärksam på vad din publik svarar på, Lär dig av misstag, lyssna på dig själv och vad du vill åstadkomma och var inte rädd för att göra förändringar om din vision växer ut ditt varumärke. Du behöver inte sälja ut för att skapa en bild som säljer. I slutändan återspeglas det som gör personligt varumärke värt i de människor du positivt påverkar och i vem du blir på vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.